Относно студентското кредитиране във Великобритания

Току що получих мейл от Интеграл относно инфото, което циркулира днес за студентските заеми в UK. Предоставям Ви информацията така, както я получих, може да е интересна и полезна за някого.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗАЕМИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

На базата на официално писмено потвърждение

от г-н Марк-Ли Кели, Student Loans Company, 20.11.2013

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ,

Във връзка с появила  се информация в българското публично пространство, озаглавена  „ Лондон замрази студентските заеми за българи и румънци” и отправени многобройни запитвания в офисите на  „Интеграл”, бихме желали да уточним следното:

Информацията НЕ ЗАСЯГА  студентското кредитиране на българи и румънци от  държавната Student Loans Company, което покрива таксите за обучение и  благодарение, на което 90 % от българите заплащат обучението си в Обединеното Кралство.

Статиите, появили се в британската преса и препредадени от българските средства за информация, касаят формите на финансиране, които осигуряват „равен достъп до висше образование за БРИТАНСКИ ГРАЖДАНИ и чужденци, които са пребивавали на Острова през последните 3 години преди попълване на формуляра, а НЕ ВСИЧКИ записали се и получили кредити и стипендии студенти.

Това са помощи, отпускани от бюджета на  Британската държава, които се предназначени за споменатата категория студенти и се изплащат в брой – т.нар.taxpayer-funded loans and grants и са за подпомагане на ежедневните разходи.

Не е спряно изплащане на заеми за ТАКСИ ОБУЧЕНИЕ (TUITION LOANS), на който имат право всички граждани на ЕС.

Изплащането на двата вида финансова помощ, за която изискването е британско гражданство или доказано пребиваване във Великобритания за последните 3 години – Maintenance Loan for living costs и Maintenance Grant for living costs – е спряно временно и от студентите, подали заявления, е поискано да предоставят допълнителни доказателства, че са пребивавали легално в Англия последните три години.

Целта на планираното разследване е НЕ да ограничи кредитите и стипендиите за българи и румънци, а да провери дали има студенти от двете държави, които получават тези допълнителни помощи, без да са живели във Великобритания през последните 3 години.

Тези проверки НЕ КАСАЯТ кредитите, които българи и румънци получават като граждани на страни-членки на ЕС, както и стипендиите за успех, отпускани от директно от университетите. (и които можете да видите в секция стипендии)

При кандидатстването за заеми във Великобритания има два вида формуляри

един за граждани на ЕС за покриване таксите за обучение и втори – който позволява да се кандидатства за покриване таксите за обучение и финансова помощ за разноските за живот. Вторият формуляр е предназначен само за британски граждани и такива, които са живели последните три години във Великобритания.

В заключение бихме желали да подчертаем следното:

Запазват се условията и редът за кандидатстване и получаване на следните видове финансиране:

Те не са обект на настоящите статии и готвените проверки от страна на британското правителство.

Статиите също така съобщават, че основните притеснения идват от студенти в т.нар професионални колежи (2 год. обучение), а не от университетите.
Настоящото уточнение е в резултат на две статии, публикувани в британския печат, линкове, към които предоставяме по-долу. Тези публикациите са препечатани и от български средства за масова информация с различна интерпретация  на текста, произтичаща от разлики при превода.

Оригиналните статии можете да прочетете тук:
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/10461099/Student-loans-to-Bulgarians-and-Romanians-frozen.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2510092/One-college-applicants-Romanian-Bulgarian.html#ixzz2lAwjJcWf.

Уважаеми клиенти,

за повече информация можете да се обърнете към Вашия консултант в ИНТЕГРАЛ или да се свържете с офисите ни. Използвам случая да Ви потвърдя, че като наши клиенти, Вие винаги ще бъдете информирани първи за евентуални промени, касаещи образованието в чужбина. Както и че винаги можете да ни потърсите за съвет и консултация.
За тези, които ще кандидатстват през тази година във Великобритания, бих искала да напомня, че крайният срок за подаване на документи е 15 януари 2014 г, 18:00 часа.

Ако желаете да ползвате консултантските услуги на ИНТЕГРАЛ, моля, не отлагайте, а се обадете въможно най-скоро в най-близкия ни офис. Така ще бъдете сигурни, че кандидатурата Ви ще бъде успешна, а когато дойде време за подаване на документи за заем в Англия, ние без допълнителни такси ще Ви помогнем всичко да бъде по правилата.

Ирина Христова
Управител на ИНТЕГРАЛ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s