Дъжд

Влажността на въздуха е около 60%, температурата е близо 17 градуса, вятърът е лек, небето – мрачно. Любимото ми.

Затваряш очи. Намираш се в кола, марката, моделът и прочие нямат значение, важното е да е просто среден клас модел за марката, за да е достатъчно широка и да не се чувстваш като в куфар. От аудио-системата се чува тиха музика. Колата се намира на поляна, на метри от гора. Черен път се врязва в гората, можеш да се преместиш на шофьорското място, да завъртиш ключа и да поемеш навътре в гората. Но за сега стой тук. Отваряш вратата, слизаш, не я затваряш – искаш да продължиш да чуваш музиката.

Какво виждаш?

– Гората, поляната, хълмове, колата. Оглеждаш се. Усеща се като място със сравнително голяма надморска височина, не е парк.

Какво усещаш?

– Въздухът е леко натежал, след час ще завали, усещат се водните капки, които се носят наоколо, почти можеш да ги усетиш по лицето си. Миризмата на гората е опияняваща. Ако мястото е отдалечено от всякаква човешка дейност, дори от път, дъхът на гората и наближаващият дъжд са още по-силно осезаеми. Сякаш се намираш в ничия земя, сякаш си на друга планета, необитаема.

Сетивата ти се изострят – чуваш шума на гората под натиска на вятъра, усещаш първите капки дъжд, стичащи се по листата на дърветата и стръкчетата трева, почвата под краката ти леко омеква. Влизаш в колата, дъждът се засилва. Спираш музиката. Представи си, че колата е с панорамен покрив и виждаш как водните капки се разбиват с особена жестокост в стъклото на 15см от главата ти. Усеща се сякаш се намираш в стъклена сфера на средата на полето, чуваш и усещаш вятъра и дъжда, но не ти е студено и не си мокър.

Удобен момент да върнеш лентата от последните месеци/години назад и да преосмислиш всичко. Да си зададеш няколко належащи въпроса за миналото и бъдещето и най-вече да си отговориш на тях. Може би носиш книга и ако все още вали – можеш да почетеш. В края на краищата си тук, за да подредиш мислите си и да си отпочинеш от всичко и всички.

Мога да бъда там с часове.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s