Пълнолуние

Минава полунощ, безлюден плаж, 18 градуса, шумът на морето и лек бриз.

Стоиш на плажа, вълните се разбиват някъде в далечината в скали, по които би те дострашало да се разходиш сам по това време на денонощието. Нощта е спокойна, вятърът утихва, изведнъж става толкова тихо, че сякаш времето e спряло – чуваш морето, чуваш вълните, които се разливат по брега. Сядаш на пясъка, загребваш шепа пясък с дясната си ръка и гледаш как буквално изтича измежду пръстите ти. Сякаш е живот, време, нечия (твоята) съдба и битие. Замисляш се: „Какво правя тук? Защо съм тук? Всичко наред ли е с мен?“, но някак не успяваш да отговориш на всички тези въпроси.

Необичайно светло е, в периферното ти зрение има нещо, което внася дисбаланс в настоящата обстановка. Вдигаш глава, поглеждаш леко надясно и виждаш Луната. Нашият естествен спътник, който е виновен за вълните, които чуваш, за дължината на нощта, за вятъра, а според някои хора – и за безсънието им, когато тя е пълна. А днес е именно такава – пълнолуние. Леки тръпки минават по тялото ти, защото си спомняш за всички онези страшни истории, които започват по време на пълнолуние, в главата ти отеква вълчи вой, почти. Но спокойно, въобразяваш си.

Пясъкът, който изтичаше преди малко между пръстите ти, спомни си за него. Всяка една песъчинка има на брой съставни части, колкото всички песъчинки по целия плаж. Всичко това изгражда и теб, някъде там се крие всеки един твой дъх, въздишка, мисъл и действие.

Толкова е спокойно, че можеш да чуеш мислите си. Толкова е спокойно, че можеш да прекараш голяма част от нощите си там, с книга в ръка, наметнат с някое одеяло.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s