Какво ви става, бе?

Напоследък забелязвам как захапвате някаква малоумна, в повечето случаи, тема и я дъвчете като твърд хуй (без извинение) в продължение на дни, а понякога и седмици. И това се повтаря от известно време насам. Измежду темите, които дъвчете тук-там се появява някой да каже как медиите ни отклоняват вниманието от реални проблеми с глупости. Всъщност обаче, този някой, който случайно е надигнал глава, още не си е измил обувките от лайната, в които е нагазил по време на предишната полемика подадена му за воле от някоя медия, а малко по-късно влиза успешно и в новия модерен тренд.

Какво ви става, бе?

В последните дни е супер модерно да се говори за статуята на Цар Самуил. Ок, разбрахме още след първите 5 туита, 10 поста във Фейсбук и шернатите 20 тъпотии от най-различни медии в двете социалки. В следващия момент се оказва, че щели да правят комисия, за да решат дали очите на паметника трябва да светят. И всичко започва отначало. Дори не си направих труда да отворя снимка на тая статуя, за да видя за какво иде реч. Толкова ли си нямате проблеми вкъщи, в офиса, в семейството, в държавата, та се занимавате с някаква статуя? Защо не си гледате децата какви ги вършат по цял ден, защо не запишете някой курс по френски/немски/испански/хинди или каквото има на промоция в Грабо? Не разбирам защо отделяте толкова много внимание на тотални глупости, вместо да се концентрирате върху наистина значимите неща.

В следващия момент чета за ученичка, която набила учителя си. Някаква малолетна мърла набила учителя си. И после влязла с нож в училище. Какво следва? Репортаж как ученик в 10-ти клас е влязъл с Берета-та на баща си в училище, застрелял е 4-ма съученици и учителя по Физкултура, защото са му се подигравали, че не може да скочи 1,30м ? А баща му дори не е забелязал липсата на личното си оръжие, или пък дори е насърчавал синчето си, обяснявайки му колко велик е бил храбрият войник през голямата зима на 1963-та, когато той е бил в поделението в Чирпан.

Вместо да си гледате семействата и децата, да сготвите нещо за вечеря, да си изчистите апартамента, защото е кочина, или да направите нещо смислено с живота си като цяло, вие дрънкате глупости из социалките, правите се на остроумни и велики. Чудесни сте. Нямам предвид да се заровите в кочинката си и да си чоплите само в нея, без да вдигате глава, но поне мислете преди да правите нещо, да шернете поредната тъпотия във Фейсбук и най-вече преди да говорите. Ясно е, че тези кухи кратуни в парламента не стават, но вместо да лалате по цял ден наляво и надясно, впрегнете тая енергия и им вземете хляба. Нали много ги разбирате? Хайде, вие сте. Или не…чакай…сега имам работа, трябва да взема детето от детска градина, опа, чакай, че Гошо е шернал нов клип. И така цял живот.

Някои до такава степен се вживяват в образа на революционери и активисти, че започват и да проповядват наляво и надясно по социалките. Днес, например, намерих дебитна карта, писах в Туитър и Фейсбук, от където всъщност ме подучиха хората, че ще е редно да я върна в клона на банката. Така и направих, не съм търсил признание, нито уважение, нито нищо. В следващия момент се появиха двама бастуни, които започнаха да ми обясняват как съм бил влязъл в ролята на ‘активен гражданин’ и да иронизират. Аз защо ли си мисля, че не е задължително да си активен гражданин, за да имаш възпитание? Защо вместо да правите забележка на някого, който се е опитал да помогне, не вземете да се огледате дали не ви се е разхлопала вратата на кухнята, например. Или, пък, да си наебете жените, щото мрънкят по цял ден и пръскат HCl? Ще свършите едно доста добро дело, ако го направите, да.

Аре баста сега.

От един активен гражданин.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s